ΕΙΝΑΠ για τις διακομιδές των νεογνών

menn

Οποιαδήποτε διακομιδή ασθενούς, με οποιοδήποτε μέσο, αποτελεί μια σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία, η οποία απαιτεί υψηλού βαθμού επιχειρησιακή ικανότητα, σε συνδυασμό με άμεση και ολοκληρωτική εφαρμογή του γνωσιακού background των οργανωτών και εκτελεστών της. Η παραπάνω αρχή, ισχύει ακόμα περισσότερο στην διακομιδή των νεογνών, όπου η φροντίδα τους, αποτελεί απαράβατο και ιερό κανόνα σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίας σε κάθε ιστορική περίοδο. Άκρως ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ για το ζήτημα της διακομιδής νεογνών στα νοσοκομεία, (πρόβλημα το οποίο απασχολεί και το ΓΝΑΝ, με πρόσφατο το παρά λίγο τραγικό συμβάν του τραυματισμού της συναδέλφου αναισθησιολόγου, σε ανάλογη επιχείρηση).

Αθήνα, 06/06/18

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, και μετά από καταγγελία που δεχτήκαμε από αντιπροσωπεία των νοσοκομείων Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, Νίκαια, Αλεξάνδρα, Αττικό και Έλενα Βενιζέλου, σας ενημερώνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την διακομιδή νεογνών στα νοσοκομεία.
Ο τωρινός τρόπος διακομιδής είναι επικίνδυνος και στηρίζεται στην συμμετοχή γιατρών παιδιατρικών κλινικών στο πρόγραμμα εφημερίας του ΕΚΑΒ, κάτι το οποίο δημιουργεί χαώδες πρόβλημα στην λειτουργία των μονάδων, καθώς όλες λειτουργούν με τουλάχιστον 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ που έχει κρίνει αυτόν τον τρόπο λειτουργίας παράνομο, καθώς οι γιατροί αναγκάζονται σε υπερεργασία υπερβαίνοντας το νόμιμο όριο των εφημεριών ανά μήνα.
Η διακομιδή νεογνών είναι μια πάρα πολύ σημαντική και ευαίσθητη διαδικασία, η οποία πρέπει να εκτελείται από εξειδικευμένο προσωπικό με καθορισμένους τούς ρόλους όλων των συμμετεχόντων. Το ΕΚΕΠΥ είναι υπεύθυνο για την διοικητική καί επιχειρησιακή οργάνωση της διακομιδής, και οι γιατροί θα βρίσκονται πάντα στην διάθεσή του για να βοηθήσουν με τον προσδιορισμό των αναγκαίων επιστημονικών κριτηρίων.
Ζητάμε από το υπουργείο Υγείας την άμεση λύση του προβλήματος με προσλήψεις εξειδικευμένου μόνιμου ιατρικού προσωπικού με ταχύτατες διαδικασίες.